Jednou z hlavních výhod dlouhodobé fixace je jistota stabilních splátek po delší dobu. V prostředí, kde se úrokové sazby mohou výrazně měnit, poskytuje dlouhodobá fixace klid a jistotu, že výše měsíční splátky zůstane stejná po celou dobu fixace. To je zvláště důležité v období ekonomické nejistoty, kdy se mohou úrokové sazby rychle měnit v závislosti na vývoji inflace nebo hospodářské situace. Stabilní splátky umožňují lepší plánování rodinného rozpočtu a chrání dlužníka před nečekanými výkyvy, které by mohly zvýšit jeho měsíční finanční zátěž.

Další významnou výhodou dlouhodobé fixace je ochrana před rizikem růstu úrokových sazeb. I když se úrokové sazby v roce 2024 mohou pohybovat na relativně nízké úrovni, existuje vždy riziko, že se v budoucnu zvýší. Pokud si zvolíte krátkodobou fixaci, například na tři roky, můžete po skončení tohoto období čelit vyšším úrokovým sazbám, což může výrazně zvýšit vaše splátky. Naopak při dlouhodobé fixaci máte úrokovou sazbu zajištěnou na delší dobu, což vám poskytuje ochranu před růstem úroků a umožňuje udržet splátky na předvídatelné úrovni.

Pro dlužníky, kteří plánují hypotéku na delší dobu, může dlouhodobá fixace znamenat klidný a stabilní splátkový režim po většinu trvání úvěru. Například pokud si vezmete hypotéku na 20 let a zvolíte fixaci na 10 let, můžete se na polovinu splátkového období spolehnout na to, že vaše splátky zůstanou neměnné. Tento přístup je ideální pro lidi, kteří preferují stabilitu a chtějí minimalizovat rizika spojená s pohybem úrokových sazeb na finančních trzích.

Dalším aspektem, který může přidat na atraktivitě dlouhodobých fixací v roce 2024, je možnost využít relativně nízkých úrokových sazeb, které jsou v současné době dostupné. Po několika letech růstu úrokových sazeb se v roce 2024 očekává jejich mírná stabilizace, což znamená, že je možné uzamknout výhodné podmínky na delší dobu. Zatímco někteří dlužníci mohou spekulovat na pokles úroků v budoucnosti, dlouhodobá fixace je vhodná pro ty, kteří nechtějí riskovat a raději si zajistí stabilní sazbu bez ohledu na budoucí vývoj.

Na druhou stranu je důležité si uvědomit, že dlouhodobá fixace nemusí být vhodná pro každého. Pokud se například v budoucnu úrokové sazby sníží, dlužníci s dlouhodobou fixací nebudou moci těžit z nižších sazeb, pokud nepřejdou k refinancování hypotéky, což může být spojeno s dalšími náklady. Někteří lidé proto preferují kratší fixace, které jim umožňují reagovat na vývoj trhu a případně si zajistit lepší podmínky v budoucnu. Tento přístup však nese větší riziko, že se úrokové sazby zvýší, což by mohlo vést k vyšším splátkám po skončení období fixace.

Při rozhodování o délce fixace je také důležité zohlednit celkový finanční plán a časový horizont, ve kterém očekáváte změny ve svých příjmech nebo výdajích. Pokud například plánujete výrazné zvýšení příjmů v horizontu několika let, může pro vás být výhodnější kratší fixace, která vám později umožní upravit podmínky hypotéky podle aktuální situace. Naopak, pokud očekáváte spíše stabilní příjmy a chcete minimalizovat rizika spojená s pohybem úrokových sazeb, dlouhodobá fixace může být lepší volbou.

Jedním z faktorů, který může ovlivnit vaši volbu, je také situace na hypotečním trhu v České republice v roce 2024. Změny regulací, jako například upravení parametrů DTI a DSTI, mohou ovlivnit dostupnost hypoték a podmínky, za kterých budou poskytovány

Dlouhodobá fixace může být jednou z cest, jak si zajistit výhodné podmínky i v době, kdy mohou být některé úvěrové podmínky zpřísněny nebo kdy se na trhu objeví nové překážky pro získání hypotéky.

louhodobá fixace úrokových sazeb v roce 2024 přináší řadu výhod, zejména pokud hledáte stabilitu a předvídatelnost při splácení hypotéky. Chrání vás před rizikem růstu úrokových sazeb a umožňuje vám lépe plánovat své měsíční výdaje. Přestože neumožňuje těžit z případného poklesu úroků, je ideální pro ty, kteří preferují jistotu a chtějí se vyhnout nepříjemným překvapením spojeným s možným růstem splátek v budoucnu. Pokud uvažujete o dlouhodobé fixaci, vyplatí se konzultovat svou situaci s odborníkem na hypotéky, který vám pomůže vybrat optimální strategii podle vašich individuálních potřeb a očekávání.