1. Co je úvěrové skóre? Úvěrové skóre je číselný údaj, který vyjadřuje, jak spolehliví jste jako dlužník. V podstatě jde o vaši bonitu – schopnost splácet závazky. Tento údaj je odvozen z vašeho finančního chování, například z toho, jak pravidelně splácíte půjčky, jaké máte dluhy nebo zda jste někdy měli problémy s nesplácením.

Skóre se pohybuje na škále od 300 do 850 bodů. Čím vyšší je vaše skóre, tím lepší podmínky můžete očekávat při žádosti o půjčku. Naopak nižší skóre znamená vyšší riziko pro poskytovatele úvěru, což může vést k vyšším úrokům nebo dokonce zamítnutí vaší žádosti.

  1. Jak se úvěrové skóre počítá? Úvěrové skóre je výsledkem kombinace několika faktorů, které se podílejí na tom, jak věřitelé vnímají vaši finanční spolehlivost. Zde jsou hlavní složky, které ovlivňují vaše skóre:

Historie splácení (35 %): Tento faktor je nejdůležitější a reflektuje, jak spolehlivě jste spláceli své dluhy v minulosti. Pokud máte pravidelné a včasné platby, zvyšuje to vaše skóre. Naopak opožděné platby nebo neuhrazené dluhy mohou mít negativní dopad.

Výše dluhů (30 %): Dalším důležitým faktorem je množství dluhů, které aktuálně máte. Pokud máte vysoké dluhy v poměru k vašemu celkovému příjmu, může to signalizovat, že byste mohli mít problém s dalším splácením.

Délka úvěrové historie (15 %): Dlouhodobá historie splácení úvěrů je pro poskytovatele půjček pozitivní, protože ukazuje stabilitu. Pokud jste si půjčovali a spláceli dluhy po delší dobu, může to zvýšit vaše skóre.

Druh úvěrů (10 %): Typy úvěrů, které máte, také hrají roli. Například pokud máte různorodé úvěry, jako jsou kreditní karty, hypotéka a spotřebitelské úvěry, může to mít pozitivní vliv na vaše skóre.

Nové žádosti o úvěr (10 %): Pokud často žádáte o nové půjčky, může to signalizovat, že jste ve finančních problémech, což může snižovat vaše úvěrové skóre.

  1. Jak úvěrové skóre ovlivňuje vaši schopnost získat půjčku? Úvěrové skóre má přímý vliv na to, jaké podmínky vám poskytovatelé půjček nabídnou. Zde jsou některé způsoby, jak skóre ovlivňuje vaši půjčku:

Schválení půjčky: Vysoké úvěrové skóre zvyšuje vaše šance na schválení půjčky. Pokud je vaše skóre nízké, poskytovatelé vás mohou vnímat jako rizikového klienta a žádost o úvěr zamítnout.

Úroková sazba: Čím vyšší je vaše úvěrové skóre, tím nižší úrokovou sazbu vám poskytovatel může nabídnout. Lidé s nižším skóre často dostávají vyšší úrok, aby poskytovatel pokryl své riziko.

Výše půjčky: S vyšším úvěrovým skóre můžete získat vyšší částku, protože věřitelé jsou ochotnější vám půjčit více peněz. Nízké skóre může omezit výši úvěru, kterou můžete získat.

  1. Co může snižovat vaše úvěrové skóre? Existuje několik běžných chyb, které mohou negativně ovlivnit vaše úvěrové skóre. Zde jsou některé z nich:

Opožděné platby: Pokud platby za půjčky nebo kreditní karty provádíte opožděně, bude to mít negativní dopad na vaše skóre. Dokonce i jedna opožděná platba může způsobit pokles vašeho skóre.

Vysoké dluhy: Pokud máte vysoké dluhy v poměru ke svým příjmům, věřitelé vás budou vnímat jako rizikového dlužníka, což sníží vaše skóre.

Časté žádosti o nové úvěry: Každá nová žádost o úvěr se zaznamenává do vaší úvěrové historie. Pokud žádáte o půjčky příliš často, může to signalizovat, že se nacházíte ve finančních problémech.

Uzavření účtu s dlouhou historií: Pokud zrušíte účet, který jste měli dlouhou dobu, můžete tím přijít o pozitivní úvěrovou historii, což může vést k poklesu skóre.

  1. Jak zlepšit své úvěrové skóre? Zlepšení úvěrového skóre je dlouhodobý proces, ale zde jsou kroky, které můžete podniknout k jeho zvýšení:

Plaťte včas: Důsledné splácení půjček a účtů včas je základem pro udržení nebo zlepšení vašeho úvěrového skóre.

Snižte dluhy: Pokuste se splatit co nejvíce dluhů. Nižší zadluženost znamená lepší úvěrové skóre a vyšší šanci na získání výhodnější půjčky.

Omezte nové žádosti o úvěr: Nepodávejte žádost o nový úvěr příliš často. Každá žádost o půjčku může dočasně snížit vaše skóre.

Udržujte staré účty otevřené: Pokud máte dlouholeté účty, udržujte je otevřené, i když je již aktivně nevyužíváte. Delší úvěrová historie je pozitivním faktorem pro vaše skóre.

  1. Jak zjistit své úvěrové skóre? Mnoho lidí si neuvědomuje, že mohou pravidelně kontrolovat své úvěrové skóre. Existují různé způsoby, jak si své skóre zjistit:

Úvěrové registry: Úvěrové registry, jako je například Solus v ČR, nabízejí služby, které vám umožní zjistit své skóre. Některé služby jsou placené, ale existují i bezplatné možnosti.

Banky a poskytovatelé půjček: Některé banky a poskytovatelé úvěrů vám nabídnou možnost zjistit si své úvěrové skóre zdarma v rámci jejich služeb.

Závěr: Úvěrové skóre jako klíč k získání lepší půjčky Úvěrové skóre je zásadním faktorem, který ovlivňuje vaši schopnost získat půjčku za výhodných podmínek. Čím lepší je vaše skóre, tím vyšší je pravděpodobnost, že získáte půjčku s nízkým úrokem a vyšší částkou. Je důležité pravidelně kontrolovat své úvěrové skóre a pracovat na jeho zlepšení prostřednictvím včasných plateb, snížení dluhů a omezení nových žádostí o půjčku.

Vyplňte formulář na našem webu a zjistěte, jaké možnosti půjček jsou pro vás dostupné na základě vašeho úvěrového skóre.