1. Mýtus: Nebankovní půjčky jsou nelegální nebo podvodné Jedním z nejrozšířenějších mýtů o nebankovních půjčkách je, že se jedná o nelegální nebo podvodný produkt. I když existují podvodné subjekty, které nabízejí pochybné půjčky, většina nebankovních společností je plně legální a regulovaná. V České republice musí každá společnost, která poskytuje nebankovní půjčky, získat licenci od České národní banky (ČNB) a splňovat přísná pravidla a požadavky. To znamená, že regulované nebankovní instituce jsou pod dohledem a poskytují legální finanční produkty. Klíčem k bezpečnosti je ověřit si poskytovatele a vyhnout se těm, kteří nemají licenci nebo působí mimo regulovaný rámec.

  2. Mýtus: Nebankovní půjčky mají vždy extrémně vysoké úroky Další rozšířený mýtus je, že všechny nebankovní půjčky mají extrémně vysoké úrokové sazby, které z nich činí nevýhodné produkty. Pravda je však taková, že úrokové sazby u nebankovních půjček se mohou výrazně lišit v závislosti na poskytovateli, typu půjčky a bonitě žadatele. Existují nebankovní půjčky s velmi výhodnými podmínkami a úrokovými sazbami, které mohou konkurovat bankovním produktům, zejména pokud jde o krátkodobé půjčky nebo půjčky s rychlým schválením. Důležité je porovnávat nabídky a vybrat si takovou, která odpovídá vašim potřebám a finanční situaci.

  3. Mýtus: Půjčky od nebankovních společností jsou jen pro lidi s nízkou bonitou Mnoho lidí se domnívá, že nebankovní půjčky jsou určeny výhradně pro ty, kteří mají problémy se schválením půjčky v bance kvůli nízké bonitě nebo negativnímu záznamu v registrech dlužníků. I když je pravda, že nebankovní poskytovatelé jsou často flexibilnější a schvalují půjčky i lidem s horší úvěrovou historií, neplatí to pro všechny produkty. Mnoho nebankovních společností nabízí půjčky i klientům s vysokou bonitou a stabilním příjmem, přičemž poskytují výhodné úrokové sazby a podmínky. Záleží tedy na konkrétním poskytovateli a typu půjčky.

  4. Mýtus: Nebankovní společnosti neprověřují schopnost splácet Dalším častým mýtem je, že nebankovní společnosti půjčují peníze každému, aniž by prověřovaly schopnost klienta splácet. To není pravda. I nebankovní poskytovatelé musí dodržovat zákon o spotřebitelském úvěru, který vyžaduje, aby prověřili schopnost klienta splácet. Při žádosti o půjčku tak můžete být požádáni o doložení příjmu, výpis z bankovního účtu nebo jinou formu dokladu, který prokáže vaši schopnost splácet půjčku. Pokud by poskytovatel neposkytoval dostatečnou analýzu vaší schopnosti splácet, mohl by se dostat do rozporu se zákonem.

  5. Mýtus: S nebankovní půjčkou riskujete exekuci Další z mýtů, které kolují o nebankovních půjčkách, je ten, že jejich sjednáním riskujete exekuci. Pravdou je, že k exekuci může dojít pouze tehdy, pokud přestanete splácet půjčku a nereagujete na výzvy věřitele. Když si půjčujete zodpovědně a splácíte včas, nehrozí žádná exekuce. Stejně jako u bankovních půjček je klíčové číst podmínky a smlouvu před podepsáním a ujistit se, že rozumíte tomu, jaké závazky na sebe berete. V případě potíží s placením je vždy lepší komunikovat s poskytovatelem a hledat řešení, jako je prodloužení splatnosti nebo restrukturalizace úvěru.

  6. Mýtus: Nebankovní půjčky jsou vždy krátkodobé Mnoho lidí má za to, že nebankovní půjčky jsou vždy krátkodobé a že musíte půjčku splatit během několika týdnů nebo měsíců. Tento mýtus vychází z faktu, že některé typy nebankovních půjček, jako jsou mikropůjčky nebo SMS půjčky, mají krátkou dobu splatnosti. Nicméně nebankovní společnosti dnes nabízejí celou řadu úvěrových produktů s různou dobou splatnosti. Můžete si sjednat jak krátkodobou půjčku na několik dní či týdnů, tak dlouhodobý úvěr s dobou splatnosti až několik let. Při výběru půjčky je důležité zvážit, jak dlouho budete schopni splácet a co vám nejlépe vyhovuje.

  7. Mýtus: Všechny nebankovní půjčky jsou bez registru Půjčky bez nahlížení do registru dlužníků jsou často inzerovány jako atraktivní možnost pro lidi, kteří mají negativní záznamy v registrech. Tento mýtus vede mnoho lidí k přesvědčení, že všechny nebankovní půjčky fungují bez prověření úvěrové historie. Pravdou však je, že mnoho nebankovních poskytovatelů do registrů dlužníků nahlíží a přihlíží k úvěrové historii svých klientů. Záleží na konkrétním poskytovateli a typu půjčky, zda a jak moc se zaměřuje na úvěrovou historii.

  8. Mýtus: Nebankovní půjčky jsou jedinou možností pro zadlužené lidi Lidé, kteří mají problémy se splácením dluhů, často věří, že nebankovní půjčky jsou jejich jedinou možností, jak získat další finanční prostředky. I když mohou nebankovní půjčky nabídnout rychlé řešení, nejsou vždy tou nejlepší volbou. Existují i jiné alternativy, jako je konsolidace půjček, refinancování dluhů nebo možnost obrátit se na odborníka na dluhové poradenství, který vám může pomoci najít nejlepší řešení vaší situace. Pokud máte finanční problémy, je důležité zvážit všechny možnosti, než se rozhodnete pro další půjčku.

  9. Mýtus: Sjednání nebankovní půjčky je komplikované Další mylná představa je, že sjednání nebankovní půjčky je složité a že celý proces zabere spoustu času. Naopak, nebankovní půjčky jsou často navrženy tak, aby byly co nejjednodušší a co nejrychlejší. Většinu půjček lze sjednat online prostřednictvím jednoduchého formuláře, a to bez nutnosti návštěvy pobočky. Mnozí poskytovatelé nabízejí půjčky s okamžitým schválením, kdy máte peníze na účtu během několika minut nebo hodin od podání žádosti. Důležité je však pečlivě si pročíst všechny podmínky a ujistit se, že rozumíte tomu, co podepisujete.

  10. Mýtus: Nebankovní půjčky jsou vždy nevýhodné Mnoho lidí má za to, že nebankovní půjčky jsou nevýhodné ve srovnání s bankovními úvěry. Zatímco některé nebankovní půjčky mohou mít vyšší úroky, existuje mnoho situací, kdy mohou být tyto půjčky pro konkrétní potřeby výhodné. Například pokud potřebujete rychlou půjčku bez složitého schvalování, nebankovní půjčky mohou být skvělým řešením. Navíc v některých případech nabízejí nebankovní společnosti nižší úroky a flexibilnější podmínky než tradiční banky, což může být výhodné pro lidi s nestandardními příjmy nebo složitější finanční situací.